Официално. Израел потвърди убийството на лидера на "Хамас"

Цялата му кариера преминава в сянка

Официално. Израел потвърди убийството на лидера на "Хамас" | StandartNews.com

Израелският външен министър Израел Кац обяви официално убийството на лидера на Хамас Яхия Синуар.

Страната го обвинява, че е ръководил атаката на групировката на 7 октомври 2023 г., предаде АФП.

„Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше елиминиран днес от войници на ЦАХАЛ (израелската армия)“, каза Кац в съобщение, изпратено до медиите.

Яхия Синуар, политическият лидер на Хамас, е радикален и прагматичен боец, смятан за организатор на нападението срещу Израел от 7 октомври 2023 година. Властите в Тел Авив го наричат „ходещ мъртвец“.

Цялата му кариера преминава в сянка: в израелските затвори, където прекарва 23 години, а след това в апарата за сигурност на палестинското ислямистко движение, където отговаря за чистките.

Като ръководител на Палестинското ислямистко движение в Газа от 2017 г. насам, на 61 години, той е архитектът на 7 октомври: на този ден стотици бойци атакуват кибуци, военни бази и рейв парти в Израел, който преживява най-тежкото нападение срещу цивилни от създаването си през 1948 г.

По данни на Израел жертвите са 1198 и 251 души са взети за заложници.

„Това беше негова стратегия, той беше този, който подготви операцията“, вероятно в продължение на година или две“, заяви пред АФП Лейла Сеурат, изследовател в Арабския център за изследвания и политически проучвания (CAREP) в Париж.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай