Официално! Байдън взе най-тежкото решение (ОБНОВЕНА)

Решението идва по-малко от месец след участието му в телевизионен дебат срещу Доналд Тръмп

Официално! Байдън взе най-тежкото решение (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Джо Байдън взе най-тежкото решение. Президентът на Съединените щати  обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Решението идва по-малко от месец след участието му в телевизионен дебат срещу Доналд Тръмп, след който се разгоряха дискусии доколко Байдън е в състояние да изпълнява задълженията на държавен глава за още 4 години, пише БНР. 

След серия политически гафове, в които нарече дори Валодимир Зеленски Путин, последваха много призиви от страна на конгресмени и влиятелни фигури в Демократическата партия на САЩ Байдън да се оттегли.

В публикация в социалната мрежа X Байдън написа, че ще остане в ролята си на държавен глава и главнокомандващ до края на мандата си през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията през седмицата.

„Беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И въпреки че намерението ми беше да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-голям интерес на моята партия и страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията ми като президент в остатъка от моя мандат“, написа Байдън.

Отказвайки се от кандидатурата си за преизбиране, той разчиства пътя на вицепрезидента Камала Харис да се кандидатира начело на листата – първата чернокожа жена, която прави това в историята на страната.

81-годишният Байдън не я спомена при обявяването на решението си.

Не е ясно дали други високопоставени демократи биха оспорили номинирането на Харис от партията и дали изобщо полето за номинации ще бъде отворено от демократите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай