Петък,

Обявиха Макрон за новия рушител на НАТО

От: Редактори, колаж CNN -
A
A
A

Президентът на Франция Еманюел Макрон измести държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и се превърна в новия създател на смут в НАТО, като се усъмни в ефикасността на Алианса, докато протягаше ръка към Русия, пише консервативното американско издание The Washington Examiner.

„Новият рушител“ го нарекъл един от представителите на страна-членка на НАТО.

„Страните може да имат различни мнения за това как оперира НАТО, но мисля, че ще си помогнем повече ако държим по-скромна риторика и оставим място за компромиси и конструктивни дискусии“, каза естонският министър на отбраната Юри Луик пред американския вестник.

Нямаше обаче нищо „скромно“ в тона на Макрон за това, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“, поради политическите спорове в Алианса. Този коментар раздразни другите европейски съюзници в организацията и остави наблюдателите „объркани“, заради неговото потвърждение на по-ранните коментари на Тръмп, за това, че НАТО е „остаряло“ в своите функции. Подобна реторика може да направи президента на Русия Владимир Путин по-смел в рисковете си да предприеме нови военни действия по източната граница на Алианса, твърдят анализатори.

Последните коментари на Макрон предизвикаха критиките на лидерите на страните, бивши съюзници на СССР, които се чувстват най-уязвими спрямо руска агресия.

„Аз искам да го попитам (Макрон) – господин президент, не говорете за мозъка на НАТО“, каза полският държавен глава Анджей Дуда. „Нека моля предложите на нас какво да направим ние за да подобрим нашето сътрудничество в НАТО, в Европейският съюз“, добави той.

Притесненията на лидерите бяха задълбочени от това, че Макрон заедно с критиките си към НАТО, протегна и ръка към Путин. „Ние трябва да отворим отново стратегическия диалог, без да сме наивни и като се има предвид, че това ще отнеме време, с Русия“, каза Макрон по-рано пред The Economist.

„Защото това, което всичко това показва е, че имаме нужда да премислим нашата политика за съседство, не можем да оставим да бъдем контролирани от трети страни, с които не споделяме еднакви интереси“, каза френският лидер.

Някои съюзници в НАТО се притесняват, че Макрон е този, който се превръща в „трета страна“, която не споделя техните интереси.

„Там, където наистина лежи истинското объркване е какъв точно е плана на президента Макрон за нашите европейски съюзници, страни, които се опитаха наистина много (…) да се поставят в обувките на Франция и Париж и да разберат техните притеснения и виждания за света“, каза Томас Валасек, бивш посланик на НАТО от Словакия по време на публичната дискусия на Алианса по-рано.

Луик, макар да описа обещанието на Макрон Алиансът да „не е наивен“ като „много приятно“, предупреди, че Париж трябва да внимава с отстъпките към Русия. „Ние, разбира се, сме твърде скептични, защото когато става дума за Русия, тя не разчита много на дискусиите“, каза естонският министър на отбраната. „Те искат да получат нещо, но каквото те искат да вземат, ние по обикновено не можем да им дадем“, добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички