Обвиняват Тръмп за щурма.Той щял да се самопомилва

Под натиск Тръмп призна загубата си, осъди нападателите и обеща предаване на властта по закон

Обвиняват Тръмп за щурма.Той щял да се самопомилва | StandartNews.com

Доналд Тръмп може да бъде обвинен в подбудителство на тълпата, която щурмува Капитолия. Това стана ясно, след като главният федерален прокурор във Вашингтон остави отворена възможността за разследване на президент за незаконно подстрекателство към атаката, казвайки на поддръжниците си да маршируват на Капитолия и да покажат сила, съобщи Ню Йорк Таймс в обширен анализ за дълбоката криза, обхванала администрацията на Тръмп.

Гласовете за отстраняването му в оставащите 13 дни до инагурацията на новия президент Джо Байдън растат. Все повече служители подадоха оставки в знак на протест, видни републиканци скъсаха с Тръмп, а лидерите на конгреса на Демократическата партия също заплашиха да го подведат под отговорност за насърчаване на тълпата, която щурмува Капитолия.

Републиканци се присъединиха към председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и огромното мнозинство демократи, призоваващи г-н Тръмп да бъде отстранен от длъжност без изчакване на 13-те дни до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джоузеф Р. Байдън-младши, допълва Ню Йорк Таймс.

Като контраудар Тръмп обмислял, ако бъде обвинен в подстрекателство, да се самопомилва.

Въпреки разрива в отношения с вицепрезидента Майк Пенс, Пенс отказа да се позове на 25-ата поправка и да отстрани Тръмп от поста. Поправката предвижда вицепрезидентът на страната да поеме функциите на държавен глава, ако настоящият лидер не може да се справи със задълженията си. Това може да стане само със съгласието на вицепрезидента на САЩ. Затова в момента и републиканци се присъединяват към демократите, които зоват за бърз импейчмънт на Тръмп.

Всичко това доведе до видеообръщение на Тръмп в Туитър в четвъртък вечерта. В 2 минути и половина видео той призна загубата си и обеща да предаде по закон властта на Байдън.

Тръмп осъди нападението на тълпата по начин, по който отказа да направи ден по-рано. Четейки послушно от сценарий, изготвен от неговия персонал, той се обяви за „възмутен от насилието, беззаконието и хаоса“ и каза на нарушителите на закона, че „вие ще платите“, съобщи Ню Йорк Таймс.

Въпреки че не се отказа от фалшивите си твърдения за изборна измама, той най-накрая призна поражение. „Нова администрация ще бъде открита на 20 януари“, призна г-н Тръмп. „Моят фокус сега се насочва към осигуряването на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай