Обрат! Съседът ни се отказа от битката за НАТО

Фаворит за поста е премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте

Обрат! Съседът ни се отказа от битката за НАТО | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис информира днес Върховния съвет за национална отбрана, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на кандидатурата си за поста генерален секретар.

"Президентът Клаус Йоханис поиска от членове на Съвета да се произнесат за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепата от страна на Румъния на кандидатурата на нидерландския премиер", се посочва в съобщение на президентската администрация, предава БГНЕС.

Румънският президент съобщи, че се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО на 12 март. 

По-рано тази седмица Йоханис съобщи, че на заседание на Върховния съвет за национална отбрана ще представи позицията си по отношение на кандидатурата си. 

Според Нидерландската радиопредавателна корпорация премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще застъпи на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг. 

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай