Нова вълна на грохот са надига в Беларус

В знак на солидарност с Беларус днес се очакват демонстрации в Киев и Прага

Нова вълна на грохот са надига в Беларус | StandartNews.com

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изкарва свои хора по улиците да викат за него, като противовес на протестите на демонстрациите срещу него. 

От утре техническия персонал на държавната радиотелевизионна компания излиза в стачка, съобщи председателят на Съюза на журналистите в Беларус, Андрей Кривошеев.

В 12 часа на площад “Независимост“ в Минск днес е свикан митинг от про-правителствената обществена организация “Бяла Русия“ в знак на солидарност с президента Александър Лукашенко. Час по-късно в Минск започва шествие за свобода в знак на протест срещу държавния глава.

Снощи бурни протести имаше пред сградата на държавната телевизия в Минск.

Няколко телевизионни журналисти подадоха оставки вчера, за да се присъединят към протестите.

„Днес имаше много емоции. Мога да кажа като телевизионен журналист, че ме е срам, че се спестява информация, само едната страна се отразява. Трябва да показваме двете, трите, четирите гледни точки. Хора, моля ви се, не се гневете на журналистите от държавната телевизия. Не пращайте венци на телевизионните водещи, те са на ръба на инфаркта. Имайте търпение. Скоро всичко ще се промени“, каза журналистът Александър Вавилов.

За руската агенция “Новости“ председателят на Съюза на журналистите в Беларус Андрей Кривошеев обяви, че от утре техническия персонал на държавните медии започва стачни действия, които ще се проведат в съответствие със закона и няма да нарушат излъчванията на радио- и телевизионните програми.

Вчера президентът Александър Лукашенко се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него, ще бъдат уволнени. След телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин вчера, Лукашенко съобщи, че е получил обещание да му се помогне за запазване на сигурността в страната.

В знак на солидарност с Беларус днес се очакват демонстрации в Киев и Прага.

Посланикът на Беларус в Словакия обяви соладираност с протестиращите срещу президента Александър Лукашенко. Това е първият представител на властта в Минск, който застава на страната на демонстрантите, предадоха световните агенции.

Игор Лещеня публикува видеобръщение в сайта “Наша Нива“. Не е ясно кога е записано посланието:  "Казвам се Игор Александрович Лещеня. Обръщам се към вас не само като посланик на Беларус в Словакия. Обръщам се към вас като най-възрастния ръководител на беларуската мисия в чужбина и единственият действащ беларуски дипломат, работил в Министерството на външните работи на СССР и в съветското посолство в чужбина . Както всички беларуси, аз съм шокиран от истории за изтезания и побои на граждани на моята страна“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай