Нова титла в Белия дом. Мъжът на Харис горд

Използват термин от 1976 г. за статута на съпруга на вицепрезидента

Нова титла в Белия дом. Мъжът на Харис горд | StandartNews.com

Нова титла в Белия дом. Тя е специално за съпруга на първата в историята на САЩ жена вицепрезидент Камала Харис. По аналогия с първата и втората дама в страната Дъглас Емхоф ще бъде наричан „втори джентълмен”.

Речникът "Мериам-Уебстър" включи термина "втори джентълмен" за описание на ролята на Емхоф, съобщи ДПА. Определението на новия термин е "съпруг или мъж, партньор на вицепрезидент или вторият управляващ в държава или юрисдикция". Емхоф, който е адвокат, е първият втори джентълмен в САЩ. Той е и първият втори член на семейство от еврейски произход в Белия дом.

"Може да съм първи, но няма да съм последен" - написа Емхоф в Twitter до препратка към съобщението за новия термин.

"Мериам-Уебстър" посочва, че терминът е използван за първи път през 1976 г. Няколко партньори на губернатори досега са били щатски джентълмени."Терминът не е нов, но най-накрая е достатъчно разпространен, за да отговаря на критериите ни за вписване" - обясняват от речника.

В дена на встъпване в длъжност на президента Джо Байдън, Емхоф каза, че за него е "чест да бъде първият съпруг на американски вицепрезидент". "Но аз винаги ще помня, че поколения жени са били в тази роля преди мен - често без голямо признание. Аз ще градя именно на постигнатото от тях като Втори джентълмен", написа той в Twitter на 21 януари. Камала Харис, първата жена на длъжност вицепрезидент в САЩ, се омъжва за Емхоф през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай