Нова надежда? Израел с лек срещу К-19 от стволови клетки

Първият етап от тестовете за новия медикамент вече е завършен успешно

Нова надежда? Израел с лек срещу К-19 от стволови клетки | StandartNews.com

Първият етап от тестовете за ново лекарство за COVID-19, базирано на използването на стволови клетки, е успешно завършен в клиниката "Рамбам" в Хайфа, Израел, съобщиха разработчиците на новото лекарство пред РИА Новости.

Според тях са били необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород и значително да се подобри състоянието на пациентите.

Главният изследовател Томер Бронщайн и компанията „Бонус БиоГруп“ от много години изследват стволови клетки за отглеждане на костна тъкан за използване в пластичната хирургия и ортопедията.

Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно при лечението на COVID-19.

"Стволовите клетки имат свойството да нормализират имунната система. Можем да кажем, че те работят като спешна помощ в тялото. Например, ако има увредена тъкан, тези клетки могат да я възстановят, като нормализират имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата буря в тялото по време на коронавирус. Ние не използваме тези клетки в първоначалния им вид, правим някои промени в тях - малки, но те помагат да се засили ефекта срещу възпалителни процеси в тялото на пациента“, казва Бронщайн.

Клетките се вземат от здрави хора и обработват се в биореактор по специална технология, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се поставя подкожно.

На първия етап от изследването лекарството е тествано върху няколко пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са били със сериозни хронични заболявания. Според експертите състоянието на всички се е подобрило в рамките на 24 часа и след третата поставена доза то се е нормализирало.

Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в експеримента, извършени преди, непосредствено след първата употреба и един месец след въвеждането на новото лекарство, показват, че то ефективно лекува пневмония.

В момента изследователите преминават към втората фаза на изпитванията, която ще се проведе в Израел с участието на 60 тежко болни от коронавирус, а в третата ще участват около 300 пациенти от различни страни по света.

Планира се цената на медикамента да бъде относително ниска, уверяват разработчиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай