Нова мистериозна смърт по върховете на Русия

Магомед Хандаев от руското Министерство на отбраната почина неочаквано на 61

Нова мистериозна смърт по върховете на Русия | StandartNews.com

Магомед Хандаев, служител на руското Министерство на отбраната, почина неочаквано на 61-годишна възраст, съобщиха държавните агенции във вторник, цитирани от Newsweek. 

Хандаев е заемал длъжността началник на отдел "Държавни изпити" в руското Министерство на отбраната от юни 2023 г. Причината за смъртта му или мястото, където е починал, не се съобщават, пише "Вести". 

Ръководителят на Шамилски район в руската република Дагестан Магомед Гасанов заяви пред ТАСС, че тялото на Хандаев е било транспортирано до град Махачкала и че той ще бъде погребан в родното си село Гента. 

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че Хандаев е бил пряк подчинен на бившия заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, който беше арестуван по обвинения в корупция през април. 

От април насам са арестувани редица високопоставени военни служители, включително Юрий Кузнецов, началник на отдел "Личен състав" в руското Министерство на отбраната. Междувременно Сергей Шойгу беше заменен като министър на отбраната, след като заемаше този пост в продължение на 12 години, при изненадващо сътресение във ведомството. 

Това е последният от поредицата мистериозни смъртни случаи на видни руски личности, откакто силите на руския президент Владимир Путин нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. 

От 2018 до 2022 г. Хандаев заема длъжността генерален директор на отдел "Клиент на капиталното строителство" на Министерството на отбраната, а от юни 2022 г. е генерален директор на Главното управление на специалното строителство. 

Следственият комитет на Русия съобщи на 23 април, че Иванов е бил арестуван по подозрение във вземане на подкуп. Той заемаше поста заместник-министър на отбраната на Русия от май 2016 г. и ролята му включваше управление на активи, надзор на строителството на обекти на министерството, осигуряване на медицинска помощ за руските военни и управление на жилищното настаняване на войските. 

Потребителят на X Дмитрий от War Translated - независим проект, който публикува материали за войната - заяви тогава, че арестът на Иванов вероятно е "деликатна атака" срещу Шойгу. 

"Без санкцията на Путин подобен арест е бил невъзможен. Иванов е един от 12-те заместници на Шойгу", каза той. 

Независимият руски информационен канал "Moscow Times" съобщи, че не е ясно дали Хандаев е успял да даде показания по делото на Иванов. 

Източници от правителството на Кремъл заявиха пред изданието, че неотдавнашният опит за "прочистване" на Министерството на отбраната е започнат от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия по заповед на Путин. 

Източниците твърдят, че ФСБ цели да прехвърли вината за неуспехите във войната в Украйна върху армията и че службата за сигурност иска да контролира бюджетите на Министерството на отбраната. Източник от Кремъл прогнозира, че стотици хора от ведомството ще бъдат арестувани до края на годината. 

От избухването на войната насам има редица необясними смъртни случаи на видни руснаци, сред които Павел Антов, 65 г., руски политик, който критикуваше инвазията на Путин в Украйна, и Равил Маганов, 67 г., председател на руския петролен гигант "Лукойл". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай