Нов щам на COVID-19 носи зараза и паника в Испания

Заетостта в интензивните отделения на болниците в страната остава рискова

Нов щам на COVID-19 носи зараза и паника в Испания | StandartNews.com

Испания продължава борбата с Делта варианта на COVID-19, който е виновен за 77% от всички заразени в страната. В същото време здравните власти съобщиха, че вече има 115 случая на новия щам Ламбда. Той беше открит за първи път през август миналата година в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.

Министерството на здравеопазването в Мадрид съобщи за 21 561 новозаразени и 75 починали за последните 24 часа в Испания. Въпреки че честотата продължава да спада и вече е 591 случая на 100 000 души, заетостта в интензивните отделения остава рискова.

Но фона на всичко това здравните власти изнесоха данни за няколко огнища с Ламбда варианта на коронавируса в Кантабрия. По думите им те са били овладени своевременно и са под 1% от инфекциите, но мерките като маски и дистанция трябва да продължат.

Ламбда вариантът е вече в повече от 40 страни в света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като "вариант от интерес", а не като "вариант за безпокойства", каквито вече са Алфа, Бета, Гама и Делта.

Все още има малко информация за него, но според проучване на Токийския университет, Ламбда вариантът е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналния ухански вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай