Носят в паланкин новия крал на Тайланд при 35º

Хиляди облечени в жълто поданици се включиха в церемонията по коронясването му

Носят в паланкин новия крал на Тайланд при 35º | StandartNews.com

Зверската жета в Тайланд не попречи на хиляди поданици на крал Рама Десети да се вслючат в процесията по улицата на Банкок, с която отдадоха почит на своя монарх, предаде Франс прес.

В процесията участваха няколкостотин души, облечени в жълто - цвета на монархията. Самият Рама Десети беше в центъра й, пренасян с позлатен паланкин, носен от мъже. Процесията се спря в няколко храма. Тя започна в ранния следобед местно време, когато температурата все още беше 35 градуса по целзий.

Процесията беше част от тридневните тържества по повод коронясването на Рама Десети.

Подобен спектакъл в Тайланд нямаше от 70 години, тъй като бащата на Рама Десети властва 7 десетилетия.

Маха Ваджиралонгкорн е официално коронясан за крал на Тайланд като Рама X.

По време на церемонията той получи светена вода от цялата страна и си обля лицето преди да постави Великата корона на победата - кралска регалия, тежаща над седем килограма, изваяна от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни от Индия.

Маха Ваджиралонгкорн е десетият монарх от династията Чакри, която управлява страната от 1782 г. Той се възкачи на престола след кончината на баща си крал Пумипон Адулядет през октомври 2016 г. Коронацията беше отложена до приключване на траура в памет на покойния крал, управлявал 70 г. и 126 дни.

66-годишния  Важиралонгкорн, още познат като Рама Х, стана крал след смъртта на баща си през октомври 2016 г. Официалната коронация продължава три дни.

Преди няколко дни новият крал сключи брак с четвъртата си съпруга. Маха Важиралонгкорн се ожени за бодигарда си генерал Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя в изненадваща церемония и й даде титлата Кралица Сутида само дни преди официалната церемония за коронацията му.

Сватбата се състояла както повеляват кралските традиции. Според една от тях младоженката трябва да лежи в краката на краля за част от церемонията, защото той е оприличаван с божество и неговите крака трябва да бъдат над главите на всички останали.

Тайланд става конституционна монархия през 1932 г., но кралското семейство все още държи голяма власт и лоялност от хората, които виждат краля като духовен защитник на народа.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай