Норвежка е най-богатата тийнейджърка в света

Норвежка е най-богатата тийнейджърка в света | StandartNews.com

2015 г. е била лоша за милиардерите, парите им се стопяват

19-годишна състезателка по конна езда от Норвегия е най-младият милиардер в света. Най-старият пък е 100-годишният американски магнат Дейвид Рокфелер. Най-богатата жена в света е 93-годишната французойка Лилиан Бетанкур, а най-богатата дама, спечелила сама милиардите си, е китайка. За поредна година най-богатият човек в цял свят е Бил Гейтс. Всички тези имена са част от последната класация на сп. "Форбс" на милиардерите по света, които тази година са общо 1810 на брой.

Тийнейджърката Александра Андресен и 20-годишната й сестра Катарина са най-младите попълнения в списъка и притежават по 1,2 милиарда долара всяка. Източник на богатството им обаче не са лични постижения, а наследство - те са официални собственици на семейната инвестиционна компания "Ферд". Фамилията Андресен е известна в Норвегия от над 100 г., най-вече с марката цигари "Тидеманс". В момента бизнесът е насочен предимно към инвестиционни фондове и още се управлява от бащата на двете момичета Йохан Андресен. Официално обаче е на девойките, на които той е прехвърлил по 42% от компанията. Александра е състезателка по конна езда, а Катарина - студентка първа година в Амстердам.

2015 г. се оказва като цяло лоша за милиардерите по света, сочат данните на "Форбс". Общият им брой е намалял с 16 души. Спад има и в сумарното им богатство - 6,48 трилиона долара, което е с 570 млрд. по-малко от предходната година. Средното богатство на човек също е намаляло - с 300 млн. до 3,6 млрд. Въпреки това обаче списъкът се обновява с близо 200 новосъздадени милиардери, повечето от които от Китай. Сред най-забележителните от тях е 46-годишната Чжоу Цюнфей - основател на технологичната компания "Ленс Технолоджи", която произвежда екрани за мобилни телефони. Тя е собственик на 88% от компанията и след пускането й на борсата богатството й временно достигна 10 млрд. долара. Към момента то се оценява на $5,9 млрд.

Интересни нови попълнения са и основателите на социалната мрежа "Пинтерест" Бен Сиберман и Ивън Шарп, и двамата на по 33 години. В момента според "Форбс" Сиберман притежава $1,6 млрд, а Шарп - $1 млрд.

Най-богатият руснак тази година е Леонид Михелсон - шефът на енергийната компания "Новатек". Богатството му се оценява на $15,7 млрд. В списъка има общо 77 руснаци. Най-много са представителите на САЩ - 540, китайците са 251, плюс още 64 от Хонконг. 120 милиардери има в Германия, 84 - в Индия. В списъка има и 30 турски богаташи. От съседните ни страни има още двама гръцки представители и един румънец. И двамата гръцки милиардери са корабни магнати. Единият е Филип Ниархос, наследник на Ставрос Ниархос, който е сред най-големите съперници на Аристотел Онасис. Другият е Спиро Лацис, също наследник на корабна компания, чийто бизнес в момента се фокусира върху частното банкиране. Румънецът в класацията е Йон Тириак, който печели основно от инвестиционна дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай