Невиждана картина на Еверест. Всички са в пълен потрес!

Климатичните промени разкриха ужас в Зоната на смъртта

Невиждана картина на Еверест. Всички са в пълен потрес! | StandartNews.com

 

На Еверест се случва нещо невиждано. Алпинистите, които катерят върха се сблъскват с военни и местни водачи на спасителни експедиции, които разчистват труповете на загинали хора.

Заради глобалното затопляне размразяването около върха е факт и вече са открити стотици загинали под него, съобщава Japan Times..

Според последните данни повечето от новите тела са открити в "зоната на смъртта" - най-опасната зона на Еверест, която започва на височина 8 хиляди метра. Смята се, че за цялото време на изкачване до върха (от 1920 г.) досега са загинали над 300 души.

В същото време основната причина за смъртта в "зоната на смъртта" е тежкото разреждане на въздуха, което причинява "височинна болест" - форма на хипоксия, която води до главоболие, гадене, нарушения на дишането, сърцебиене и повишена слабост. В някои случаи това състояние може да доведе и до смъртоносно подуване на мозъка и белите дробове.

Военни и алпинисти на Непал организират операция по ново погребване на телата. Работата обаче върви изключително бавно - много тела все още са обвързани със силен лед и са на труднодостъпни места.

"Изключително трудно е. Издърпването на тялото е едно, но пренасянето му на по-ниско място в планината е съвсем различна задача. Освен това на височина телата често тежат над 100 килограма, а способността на човек да носи такива тежести не е голяма", казва водачът на една от спасителните експедиции Чиринга Джангбу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай