Навални в концлагер, вместо в болница

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре

Навални в концлагер, вместо в болница | StandartNews.com

Съратникът на Навални Леонид Волков заяви, че той е прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница". Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени днес на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе прехвърлен предния ден, предаде Франс прес.

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доведен преди ден в затворническа клиника в град Владимир, североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент, предава БТА.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Руските затворничеси служби увериха вчера, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре, когато се очаква годишното обръщение на Владимир Путин към парламента на страната. Вътрешното министерство предупреди, че няма да позволи никаква "дестабилизация" и ще вземе "всички необходими мерки" за целта, посочва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай