Национална стачка парализира Гърция

Многохилядни демонстрации се провеждат срещу проектозакон на правителството за основни промени в трудовото законодателство

Национална стачка парализира Гърция | StandartNews.com

Гръцките синдикати и опозиция дават мощен отпор срещу промени в трудовото законодателство, съобщи БНР. Блокиран е транспортът. Затворени са държавните учреждения. Депутати от опозицията протестират заедно със синдикатите.

Многохилядни демонстрации се провеждат в Гърция срещу проектозакон на правителството за основни промени в трудовото законодателство. Железничарите спряха всички влакове и протестират на гарите. Фериботи и товарни кораби останаха на котва. Хаос настъпи на пристанище Пирея, където моряците блокираха достъпа до корабите,а хиляди пътници останаха на брега. Туристическите агенции са продавали билети за фериботи днес, което според стачкуващите е "умишлена провокация", заяви лидерът на синдиката Андонис Далакогиоргос: 

"Знаем,че стачката на моряците е обявена за незаконна. За съжаление всички протести на работниците съдът ги обявява за незаконни. Ние обаче вярваме, че правото на работниците е основният закон на демокрацията".

В стачката участват държавните служители, учители, лекари в общинските болници ,работещите в метрото и журналистите от всички медии.

Депутати от опозицията също се включиха в демонстрациите и заявиха, че няма да гласуват за премахване на осемчасовия работен ден, за масови уволнения на работници, за контрол върху стачките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай