Наш експерт видя как ще се развие войната на Израел с ислямистите

Израел започва да пести оръжието си, което е сигнал за проблем

Наш експерт видя как ще се развие войната на Израел с ислямистите | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Продължаването на война на няколко фронта срещу ислямистите е нещо, на което Израел няма да може да издържи дълго. Освен това се задълбочава омразата между двете страни, което допълнително удължава конфликта. това мнение изрази в интервю за БНР арабистът Ралица Трифонова.

Тя изброи фронтовете, на които Израел воюва и посочи: "Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е какво ще се случи оттук-нататък и каква е стратегията на страната."

Подчерта, че Израел започва да пести оръжието си, което за нея е сигнал за проблем.

Трифонова изказа съмнение, че убийството на лидера на "Хамас" може да внесе сериозна промяна в хода на войната. "Това е движение, което има своята история и организационни структури. Динамиката на войната не се определя само от една личност", обясни тя, като подчерта също, че в тези организации отстраненият много бързо бива заменен.

Омразата ражда омраза, категорична бе Ралица Трифонова. Тя напомни, че този цикъл от насилие не продължава само от година, а конфликтът е от десетилетия. Според нея е много трудно в момента при това напрежение, при толкова много насилие, да се мисли за мир и съвместно съжителство, което да е основано на взаимно уважение и гаранция за сигурност за двете страни, а това, по думите ѝ, е необходимо условие, за да се постигне повече стабилност в Близкия изток.

Арабистката напомни и за 3-седмичния мирен план, който е бил на масата още докато лидерът на "Хамас" е бил жив. Той съдържа няколко точки и е бил одобрен вербално от "Хамас". Планът включва край на войната, пълно изтегляне на Израел от Ивицата Газа, освобождаване на всички израелски заложници, замяна на палестински затворници, предаване на властта в Газа на технократско и експертно правителство, което да отговаря за всички въпроси, свързани със сигурността, изброи тя. По думите ѝ този план е представен на Израел, САЩ и на медиаторите в лицето на Катар и Египет.

Войната в Газа се превръща в една от основните теми на предизборната кампания в САЩ, коментира също Трифонова. Според нея подкрепата на САЩ, без значение кой е обитателят на Белия дом, е неизменно за Израел и тя е на различни нива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай