Напрежение. Немците не искат Лашет за канцлер

Консервативният блок ХДС/ХСС получи рекордно ниските 24,1 процента в изборите

Напрежение. Немците не искат Лашет за канцлер | StandartNews.com

Мнозинството германци не желаят лидерът на християндемократите (ХДС) Армин Лашет за канцлер. Това показват проучвания на общественото мнение, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Консервативният блок ХДС/ХСС на Лашет получи рекордно ниските 24,1 процента в изборите за Бундестаг в неделя, а социалдемократите (ГСДП) получиха 25,7 процента.

Както лидерът на ГСДП Олаф Шолц, така и Лашет казаха, че искат да съставят коалиционно правителство. Но натискът върху Лашет да преразгледа решението си се засилва и няколко високопоставени фигури в партията твърдят, че резултатът от изборите не му дава мандат да се опита да сформира коалиция, която да оглави като канцлер.

Според проучване на социологическия институт "Сивей" /Civey/, проведено по поръчка на вестник "Аугсбургер Алгемайне", 71 процента от германците смятат, че е напълно или донякъде неправилно Лашет да претендира за канцлерския пост. Двадесет и два процента от около петте хиляди отговорили поддържат плановете на Лашет.

Сред подкрепилите ХДС/ХСС 55 процента подкрепят Лашет в битката да наследи оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел, а 32 процента смятат, че не е правилно Лашет да ръководи следващото правителство.

Трето проучване от института "Инфратест димап" /Infratest dimap/ за телевизията А Ер Де показа, че болшинство от 55 процента биха подкрепили тройна коалиция на ГСДП на Шолц със "Зелените" и Свободна демократическа партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай