Напрежение из Европа, спешни мерки

Редица държави върнаха контрола по границите си

Напрежение из Европа, спешни мерки | StandartNews.com

Докато Европа търси ново законодателство, за да отдалечи нелегалните мигранти от своя територия, редица държави членки на Шенгенското пространство върнаха контрола по границите си заради заплахи за националната си сигурност.

Австрия, Дания, Норвегия, Словения и Швеция засилиха граничния контрол до средата на ноември. Италия наложи контрол до средата на декември. Германия пък взе това решение в средата на септември.

Последната, която информира Брюксел за удължаване на мярката, е Франция. Страната не връща, а само удължава контрола по границите си с нови шест месеца – т.е. до април следващата година.

Така е напълно възможно, ако се качите на спирка в Страсбург и желаете да слезете на спирка в Кел на германска територия, да ви провери граничен полицай. Контролът е на случаен принцип и може да бъде направен веднага, след като трамваят излезе от Франция.

Всяка държава в Шенген има право да върне контрола по границите си, но само ако мярката е временна и ако причината е сериозна заплаха за националната сигурност. Така обаче свободното придвижване става трудно предвидимо и зависещо от национални, а не от общности решения.

Общото в аргументите на държавите е заплахата за сигурността им заради миграционния поток, но координация между тях липсва.

Междувременно Европа търси обща стратегия за изнесени мигрантски центрове в трети страни. Вдъхновител е Италия с новосъздадените си центрове в Албания. Според съда в Рим обаче прехвърлените мигранти трябва да бъдат върнати в Италия, тъй като родните им страни не са безопасни.

„За момента няма общ европейски списък на сигурни държави, трябва да работим за това. Държавите членки имат свои национални списъци, няма общи“, заяви говорителят на Европейската комисия Анита Хипер, предаде bTV.

Възможно ли е общо европейско решение за мигрантите - това е акцентът в дебатите в Европейския парламент в сряда.

За да има поне общи европейски критерии кои държави могат да се наричат безопасни и кои мигранти могат да бъдат препращани, трябва да има действаща Европейска комисия. Мандатът на сегашната изтича, а следващата може да заработи най-рано през декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай