Напрежение в Брюксел заради Русия и Унгария

Отношението към двете страни разедини държавите членки

Напрежение в Брюксел заради Русия и Унгария | StandartNews.com

Напрегната е среща на лидерите на ЕС в Брюксел заради Русия и Унгария. Отношението към двете страни разедини държавите членки на завършилия този следобед Европейски съвет.

Германия и Франция имаха план за среща на върха с руския президент. Оказа се, че България ги е подкрепила. Редица евролидери обаче категорично се противопоставиха и такава среща се оказва невъзможна, поне засега. Унгария пък се наложи като акцент заради бурната реакция на 17 страни членки против новия ѝ закон за хората с различна сексуалност.

България е подкрепила германско-френската идея за директен диалог с Путин.

„Не само категорично подкрепи, но и приветства тази инициатива за актуализация на стратегията в отношенията с Русия. Тук не става дума само за отношенията ни с Русия. Тук става дума за нивото на амбициите ни като Съюз по отношение на нашата глобална роля. Дали ще бъдем глобален фактор или ще бъдем зрител на глобалната арена, където се състезават сериозните играчи като САЩ, Китай, Русия“, коментира българският президент Румен Радев, предава bTV. Мнозинство сред евролидерите обаче изключват среща с Владимир Путин на този етап.

Тази сутрин евролидерите обсъждаха и рекордния по размер на средствата Европейски фонд за възстановяване от COVID кризата. Брюксел не е получил все още стратегиите на 3 страни, сред тях и България.

„За съжаление предишното правителство не внесе свой план. Явно то си имаше причини. Първата причина е, че Планът явно не беше готов. Той беше в насипно състояние. Втората причина е, че всички сигнали, които идваха от ЕС, бяха в посока, че той трябва да бъде основно преработен в някои раздели“, уточни българският президент.

Българският план трябва да бъде представен през юли за обществено обсъждане и внесен в следващия парламент, заяви президентът.

Румен Радев отново не обвърза с дата прогнозата си кога България би дала зелена светлина за присъединяване на Северна Македония и дали това може да се случи до края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай