Намериха петлето на светците от Нотр Дам

Това съобщи пред бТВ френският посланик у нас Ерик Льобедел

Намериха петлето на светците от Нотр Дам | StandartNews.com

Пожарникари са успели да намерят и спасят петела, поставен на върха на разрушената от пожара кула „Стрелата“ на катедралата Нотр Дам. Това съобщи пред бТВ френският посланик у нас Ерик Льобедел.

През 1935 г. три реликви - предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че идеята е била да се създаде един вид "свещен" гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

Посланик Льобедел заяви, че не се работи по версията за тероризъм след пожара в осемвековната катедрала „Нотр Дам” в сърцето на столицата Париж.

Той обясни, че основната версия е непреднамерен пожар вследствие на строителните дейности, които са се случвали на върха на храма. Разследването в момента тече и ще станат ясни точните причини след края му, добави още той.

Льобедел обясни и че не е прекалено амбициозно заявлението на френския президент Еманюел Макрон, че за 5 години „Нотр Дам” ще бъде възстановена, тъй като ще се мобилизират всички сили в страната.

Френският посланик благодари за всички дарения, включително и за тези от България. Но според него ще са необходими много повече от събраните досега 800 милиона евро.

Той обясни, че трябва да се изчака да се направи оценка на щетите, защото някои от изгорелите греди са на седем века, има и повредени произведения на изкуството и изгорели картини.

Катедралата е вечна и никога не сме си представяли, че нещо подобно може да се случи, нито французите, нито европейците и всички по света, каза Льобедел.

Но посланието е, че има надежда и ще се възстанови символът на Париж, добави посланикът. Според него трагедията ще обедини и френския народ.

В този смисъл в 16.50 днес в Париж всички камбани ще звучат за Нотр Дам. Това е часът, в който според сведенията е започнал пожарът в безценната катедрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай