Нафтали Бенет положи клетва

Стотици хора празнуват смяната на властта в Израел

Нафтали Бенет положи клетва | StandartNews.com

Нафтали Бенет е новият премиер на Израел. Правителството на десния националист положи клетва тази нощ, а лидерът на партията "Ямина" обеща да работи за обединение на нацията. Така беше сложен край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху.

Стотици хора празнуват смяната на властта. В този час Нафтали Бенет полага клетва като премиер. След тримесечна политическа криза, в която многократните опити на Бенямин Нетаняху да състави правителство, останаха безуспешни, една широка коалиция поема властта. Вотът беше на косъм - 60 гласа "за" и 59 "против". Привържениците на Нетаняху възроптаха с викове "лъжци" и "измамници". В реч пред парламента отиващият си 71-годишен лидер на "Ликуд" обеща, че скоро ще се върне на власт. Наследникът му се обяви за единство в страната.

"Това е едно ново начало. Трудностите, които имахме по пътя към това правителство на единството, вече са зад гърба ни. Сега гражданите на Израел имат очаквания към нас и ние трябва да ги изпълним. Ще работим заедно, ще бъдем отговорни и ще затворим пропастта между хората. Страната ни има нужда от това", заяви Нафтали Бенет, премиер на Израел, предава БНТ.

Новият премиер даде заявка, че твърдият тон към палестинското движение "Хамас" ще се запази, както и че няма да позволи Иран да придобие ядрено оръжие.

49-годишният Нафтали Бенет е син на имигранти от Америка. След дълги години в Съединените щати се връща в Израел, за да основе дясна, крайнорелигиозна партия. Сега е начело на безпрецедентна коалиция, в която за първи път попада и арабска партия. Крехкият съюз има и едно условие, с което беше съставен - Бенет ще управлява до септември 2023 година, а после премиерският пост ще бъде поет от Яир Лапид, лидер на центристката "Йеш Атид".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай