Над 400 пострадаха при протестите във Франция

283 хиляди души парализираха страната в бунта на жълтите жилетки

Над 400 пострадаха при протестите във Франция | StandartNews.com

Над 400 души пострадаха при вчерашните масови протести срещу поскъпването на горивата във Франция. От 1 януари цената на бензина във Франция ще се покачи с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5 евроцента.

Близо 283 хиляди души се включиха в масовите шествия и митинги в десетки градове. Те затвориха ключови пътни артерии из цялата страна, съобщи френското Министерство на вътрешните работи. Френският бунт бе наречен "протест на жълтите жилетки", защото хората се облякоха в светоотразителни жилетки.
Демонстрациите обаче взеха жертва - в Савоя протестираща бе прегазена от жена, която карала дъщеря си към болница, но се паникьосала от блокадата и вместо спирачката, натиснала педала на газта.

Сред ранените има 28 полицаи, жандармеристи и пожарникари. Основната причина за състоянието им са изнервени шофьори, които врязаха автомобилите си в протестиращите в опит да пробият блокадите. Полицията арестува 300 души.

В Арас, в северната част на страната, 71-годишна жена пострада сериозно, след като бе ударена от автомобил, врязал се в протестиращите, блокирали централен път край града. Шофьорът е арестуван.

В северния град Хасбрук двама души пострадаха, след като шофьор на камион се качи на тротоара и се опита да премине блокадата на демонстрантите. Други двама души бяха ранени, след като водач на автомобил направи неразрешен обратен завой заради блокада, след което се вряза в насрещно идващи автомобили край източния град Безансон.

В Париж се опитаха да се доближат до резиденцията на президента Еманюел Макрон, но бяха отблъснати от силите на реда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай