На изборите в САЩ: Инфарктна битка в 10 щата

За президента Доналд Тръмп ще е изненада, ако понесе поражение в Слънчевия щат

На изборите в САЩ: Инфарктна битка в 10 щата | StandartNews.com
  • Флорида

За президента Доналд Тръмп ще е изненада, ако понесе поражение в Слънчевия щат (29 електори), където има голяма кубинска общност и много пенсионери - две традиционно консервативни електорални групи. Джо Байдън, който разполага с преднина от под 2 процентни пункта в социологическите проучвания, се надява да привлече младите хора от градовете, в това число латиносите, за които имиграцията е деликатна тема. Тръмп спечели с крехка преднина в този щат преди четири години благодарение на по-възрастните избиратели. Сега се надява отново да ги спечели - те са най-тежко засегнати от коронавируса и искат по-силни мерки срещу пандемията, но в същото време са консервативни в оценките си, пише Франс прес.

  • Северна Каролина

В този щат Тръмп залага на белите, на жителите на малките населени места и на евангелистите, чиято подкрепа бе решаваща през 2016 г. Байдън се очаква да привлече афроамериканците и младите хора от градовете, за да спечели 15-те електори. Социологическите проучвания показват преднина от близо три пункта за бившия вицепрезидент, но Тръмп разчита на гласуването в деня на вота.

  • Пенсилвания

През 2016 г. Доналд Тръмп се наложи в този традиционно гласуващ за демократите щат, засегнат от промишлен упадък и спечели неговите 20 електори. За да си го отвоюва, Байдън разчита на избирателите в големите населени места, по-възрастните хора и работниците, които обаче не подкрепиха Хилари Клинтън през 2016 г. Тръмп, който изостава с 4 процента в сондажите според прогнозите, има големи шансове да спечели гласовете на белите хора в малките населени места и да ограничи загубите си сред цветнокожите. Преимуществото му е, че той показва ясен план за икономиката, ако бъде преизбран.

  • Уисконсин

През 2016 г. Хилари Клинтън загуби с малко от Тръмп в този щат, наричан "млекарницата" на Америка, който има 10 членове в избирателната комисия. Байдън сега има 6-процентна преднина, но битката ще бъде изключително оспорвана в деня на изборите заради последиците от тежките сблъсъци през лятото.

  • Мичиган

На миналите избори Тръмп привлече гласовете на 16-те електори от този щат, които традиционно гласуват за Демократическата партия с обещания за икономически възход и възстановяване на някога процъфтяващата му индустрия. Демократите разчитат на гласовете на белите избиратели от предградията, на чернокожите и на работниците, членуващи в профсъюзи. Със седем процента преднина, сега Байдън разчита и на популярността на губернаторката Гретчен Уитмър, която яростно критикува Тръмп.  Сегашният президент пък се надява бизнесът отново да избере неговата програма за възстановяване и помощи, а не тази на Байдън, която е предимно социално насочена.

  • Аризона

Байдън иска да нанесе удар в този югозападен щат (11 електори), който не е гласувал за демократи от 1996 г. и където има близо 4 процента преднина. Той разчита на вота на младите латиноси в градовете, които донесоха победата на Кирстен Синема в изборите за Сенат през 2018 г, но победата му там е малко вероятна. Макар Тръмп да отблъсна част от консерваторите с коментарите си за дългогодишния сенатор - покойния  Джон Маккейн, той залага на вота на противниците на нелегалната имиграция, които са за изграждане на стена по границата с Мексико.

  • Джорджия

Тръмп спечели 16-те електори на миналите избори, побеждавайки убедително Клинтън. Но според последни социологически проучвания той изостава леко от Байдън. Бившият вицепрезидент разчита на гласовете на голямата чернокожа общност (32 на сто от цялото население) и избирателите от градовете, традиционно гласуващи за демократите. Тръмп обаче е много популярен с програмата си за подобряване на икономическото положение на афроамериканците и се харесва на жените от заможните предградия.

  • Айова

Тръмп победи категорично в този не много населен щат, където населението е предимно бяло и силно религиозно. Но гласовете на шестимата електори сега са под въпрос заради търговската война с Китай и Бразилия, засегнала местните производители на етанол.

  • Охайо

Смята се, че Охайо (18 електори) е предвестник на крайния резултат от националните избори заради разнообразния си демографски облик. Тръмп триумфира там през 2016 г. с 8 процента преднина, привличайки гласовете на демократи, разочаровани от партията си. Байдън ще се опита да върне Охайо в своя лагер. Въпреки обещанията си, сегашният президент не успя да възстанови достатъчно работни места в ударения от индустриална криза щат. Въпреки това обаче гласовете може да отидат отново преимуществено за Тръмп - заради заложените помощи за селското стопанство.

  • Тексас

Това е другият щат, който Тръмп не бива да губи. Той носи цели 38 електорски гласа. С 4 процента преднина в анкетите президентът залага на антиимиграционната си политика и на подкрепата на сериозна петролната индустрия. Байдън се надява да поднесе изненада в този щат, който гласува за републиканците на всички избори от 1980 г. насам. Той разчита на променящата се демографска характеристика на Тексас, където се увеличава латиноамериканската общност, както и на мобилизацията на младите хора от градовете с висше образование.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай