На 86 години почина космонавтът Алексей Леонов

Той е първият човек, излизал в открития Космос

На 86 години почина космонавтът Алексей Леонов | StandartNews.com

Той е първият човек, излизал в открития Космос

 

Бившият съветски космонавт Алексей Леонов, който бе първият човек, излизал в открития Космос, почина на 86-годишна възраст.

Леонов е роден на 30 май 1934 година в село Листвянка, Кемеровска област. Избран е за член на първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 година, а през 1967 влиза в групата на готвещите се съветски космонавти за полет към Луната. От 1970 до 1991 година е зам.-началник на Центъра за подготовка на космонавти. Съвместно с космонавта Павел Беляев лети като втори пилот на кораба "Восход" 2 през 1965 година, пише Блиц. По време на полета Леонов извършва и първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос, което продължава 12 минути и 9 секунди. По време на излизането Леонов проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, при която надулият се космически скафандър пречи за безпрепятственото му завръщане в космическия кораб. Алексей Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане.

Малко преди приземяването отказва и автоматичната система за ориентация. Павел Беляев ориентира кораба ръчно и включва спирачния двигател. Като резултат, „Восход“ 2 се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

За втори път Алексей Леонов полита в космическото пространство с кораба "Союз 19" през 1975 година. Тогава лети съвместно с Валерий Кубасов. Леонов е командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо–Союз“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай