Събота,

Мъжете се заразяват по-лесно с коронавируса

От: Рачо Рачев -
A
A
A

По-податливи на заразата с новия коронавирус в Китай са мъжете, пише сайтът Лента, цитиран от БТА.

Порталът посочва изследване на Националната комисия по здравеопазване на Китай. Тя анализирала данните от първите смъртни случаи от пневмонията от нов тип, която се разрази в страната в края на миналата година. Две трети от починалите от коронавируса COVID-19 се оказали мъже.

Специалистите свързват този факт с обстоятелството, че повечето мъже са пушачи и в техните бели дробове вирусът по-бързо се развива в атипична пневмония. Съществува и още една версия - че мъжете са генетично предразположени болестта при тях да протича в по-тежка форма.

Друг фактор, който трябва да се отчете, е по-голямата социална активност на представителите на силния пол в Китай. Поради тази причина те по-често се заразяват. Мъжете по-често общуват чрез ръкостискане, а по този начин си предават заразата.

Най-податливи на щама на новия коронавирус са мъжете на възраст между 35 и 50 години, независимо от тяхната раса и социално положение. Те съставляват абсолютното мнозинство от констатираните смъртни случаи и от заразените. Децата и бременните жени на практика не са податливи на заразата.

С близо 10 пъти нарасна броят на заразените с новия вирус convid-19, след като китайските здравни власти преминаха към прецизна диагностика, която вече се поставя на базата на комбинация от фактори, а не само след кръвен тест.

Най-честото инфектиране става по въздушно-капков път

Най-многобройните случаи на инфектиране с новия коронавирус стават по въздушно-капков път, констатира представител на Държавния комитет по здравеопазването на КНР, цитиран от ТАСС.

"Отделянето на вируса чрез екскрементите на заразените не означава промяна в основния начин за разпространение на инфекцията, заяви представител на ведомството. Заразата, както и преди, се разпространява чрез дихателните пътища или чрез непосредствен контакт".

По този начин беше коментирана публикацията на Медицинския университет в Гуанджоу, че човешките отпадъчни продукти на болните могат да съдържат коронавируса. Вследствие на това канализацията и вентилацията на жилищните здания могат да бъдат опасни за здравето на живущите в тях.

"Ролята и влиянието на разпространението на заболяването чрез стомашно-чревния тракт, в това число и на фекално-оралния способ, предстои да бъде изследвана и изучена", заяви на пресконференция представителят на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички