Москва: София гони дипломати, за да прави скандал

Съединените щати не одобряват участието на България в газопровода „Турски поток“, твърдят руснаците

Москва: София гони дипломати, за да прави скандал | StandartNews.com

Според Москва истинската цел на изгонването на руските дипломати от България е предизвикването на скандал, а не пресичането на някаква шпионска дейност. Това съобщи неназован руски дипломатически източник, потърсен от БНР.

Според цитирания източник Съединените щати не одобряват участието на България в проекта за газопровод „Турски поток“ и се опитват максимално да усложнят руско-българските отношения.

По думите му от Вашингтон ясно са заявили на българската страна да не купува руски енергийни ресурси, да не строи мащабна енергийна инфраструктура и да се снабдява с американски втечнен газ.

Изразената от посолствата на Съединените щати и на Великобритания в София и на Канада в Букурещ подкрепа за българските власти след изгонването на руските дипломати е още едно доказателство в подкрепа на тази теза, посочи дипломатическият източник.

Миналия петък София уличи в шпионаж и обяви за „персона нон грата“ двама руски дипломати. Според прокуратурата единият търсел информация в сферата на енергетиката, а другият се интересувал от изборния процес у нас.

В официален коментар от руското министерство на външните работи определиха действията на българските власти като „неприятелска и провокационна стъпка в разрез с конструктивните и основани на взаимно уважение руско-български отношения“.

От ведомството заявиха още, че запазват правото си на ответни мерки.

През октомври миналата година друг руски дипломат беше заподозрян в шпионаж и експулсиран от страната ни. В отговор в началото на декември от Русия беше изгонен български дипломат с по-висок ранг от този на руснака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай