Москва е обезпокоена от военна техника в България

Това заяви Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Москва е обезпокоена от военна техника в България | StandartNews.com

Москва е обезпокоена от увеличената бойна техника на НАТО на територията на България и Румъния. Това заяви Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат оръжия за нападение. По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, включително на руска територия", обяви на брифинг днес Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите й "Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност".

От българска страна МВнР коментира думите на Захарова. "България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава. Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември", пише в позицията на родното МВнР.

Според говорителката на руското външно министерство се увеличават броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море, както и броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия.

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави", каза още Захарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай