Мощен гняв в Израел след избора на новия лидер на "Хамас"

Синуар е бил и продължава да бъде човекът, от когото зависи дали ще има примирие в Газа

Мощен гняв в Израел след избора на новия лидер на "Хамас" | StandartNews.com

Източник: АФП

Израел изпадна в гняв след като палестинската групировка "Хамас обяви", че Яхия Синуар ще наследи ликвидирания преди дни политически лидер на движението Исмаил Хания.

Израелският външен министър Израел Кац написа в Х, че изборът на Синуар е само още една причина Хамас да бъдат ликвидирани. Яхия Синуар е сочен за организатор на нападението срещу Израел от 7 октомври и много по-радикален от ликвидирания Хания. Досега той оглавяваше военното крило на "Хамас".

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Синуар е бил и продължава да бъде човекът, от когото зависи дали ще има примирие в Газа. Поздравления за избора на новия лидер на "Хамас" дойдоха от ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Снимка: АФП

Яхия Синуар бе определен за лидер на "Хамас" само седмица след убийството на Хания. Иран и "Хамас" твърдят, че Израел стои зад убийството на Хания. Израел засега не е коментирал този въпрос.

Представител на "Хамас" заяви, че с определянето на Синуар за ръководител на "Хамас" се изпраща "силно послание" на Израел, десет месеца след началото на войната в ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай