Мохамед бин Салман с нова ключова роля. Историческа среща

ЕС потвърди присъствието му на срещата на върха

Мохамед бин Салман с нова ключова роля. Историческа среща | StandartNews.com

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който фактически управлява страната, ще присъства на срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и страните от Персийския залив в Брюксел, пише "Политико".

ЕС потвърди присъствието на Мохамед късно във вторник, в навечерието на първата в историята среща от подобен тип. Това е поразителен обрат за лидера, който някога беше персона нон грата в западните държави след убийството на живелия в САЩ журналист Джамал Хашоги.

Към Мохамед бин Салман ще се присъединят високопоставени служители на ЕС, включително председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който инициира присъствието на престолонаследника със собственото си посещение в Саудитска Арабия по-рано това лято. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон също ще присъстват.

В общи линии срещата на върха има за цел да покаже "подобряването на отношенията между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, които през последните години стават все по-интензивни", както се изрази един от служителите на Съвета. Срещата се провежда на фона на опасенията от пълномащабна война в Близкия Изток и в момент, в който 27-те лидери на ЕС се подготвят да разгледат въпроса за миграцията на собствената си среща по-късно тази седмица.

Според проекта на изявление, с който се е запознал "Политико", обаче ЕС се бори да накара страните от Персийския залив да се съгласят с редица проукраински ангажименти.

Списъкът на участниците в срещата на върха беше строго пазен в тайна, като преди това представители на ЕС се позоваха на съображения за сигурност, дори когато съмненията относно статута на участниците заплашваха да подкопаят доверието в срещата на върха. Другата сила на ССПЗ, Обединените арабски емирства, ще бъде представена само от своя заместник министър-председател и финансов ръководител Мактум бин Мохамед Ал Мактум, а Оман също ще изпрати заместник министър-председател.

Другите държави от ССПЗ - Кувейт и Бахрейн, обаче ще бъдат представени от своите правителствени ръководители, според списъка на участниците в срещата. Емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, отдавна е потвърден като съдомакин, тъй като Доха държи ротационното председателство на ССПЗ.

Поне един от ключовите лидери на ЕС, германският канцлер Олаф Шолц, планира да пропусне срещата на върха. Позовавайки се на „отдавна договорена среща" у дома, говорител на Шолц заяви, че германският лидер ще бъде представляван от Макрон.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай