Мицотакис назначи новите министри на Гърция

Правителството встъпва в длъжност днес – 9 юли

Мицотакис назначи новите министри на Гърция | StandartNews.com

Близки политически съмишленици на новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис стават част от кабинета му, след като той встъпи в длъжност, пише в. "Катимерини".

Сред тях е и бивш служебен премиер - Панайотис Пикраменос, който за кратко бе служебен премиер през 2012 г., в разгара на икономическата криза в Гърция. Новият му пост е вицепремиер.

Финансовият ресор отива при Христос Стайкурас - депутат, работил като икономист с британската централна банка и преподавал в няколко университета. Бивш заместник-министър на финансите в кабинета на последния премиер от "Нова демокрация" Андонис Самарас (предшественик на Мицотакис на лидерското място), той има сериозен опит в преговорите с международните кредитори, които отпуснаха над 300 млрд. евро на Гърция в годините на спасителната програма, пише "Блумбърг".

Друг ключов пост, този на външния министър, отива при депутата Никос Дендиас, който вече е бил министър с няколко ресора в кабинета на Самарас. Работил е като правосъден министър и във втория кабинет на Костас Караманлис през 2009 г.

Жени ще седнат само в две от министерските кресла - Ники Керамеус получава образованието, а Лина Мендони - културата.

Кабинетът встъпва в длъжност днес – 9 юли.

Според "Ройтерс" първата тежка задача за екипа на Мицотакис може да се окаже напрежението между гръцкия съюзник Кипър и Турция за енергийните запаси в Средиземно море, разгоряло се отново в последните дни. Независимо от това турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе и първият поздравил Мицотакис след убедителната му победа вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай