Митинг в Рим срещу расизма

"Животът на чернокожите има значение" и "Това е проблем на белите" бяха лозунгите

Митинг в Рим срещу расизма | StandartNews.com

Хиляди демонстранти се събраха на "Пиаца дел Пополо" в Рим и се включиха в първия голям митинг в италианската столица срещу расизма, предаде Асошиейтед прес. Участниците в протестната проява, които в огромната си част бяха с маска на лицето, стояха и слушаха речи в продължение на няколко часа и държаха транспаранти с надписи като "Животът на чернокожите има значение" и "Това е проблем на белите". В един момент демонстрантите, много от които млади хора, които бяха дошли с децата си, коленичиха и вдигнаха юмруци в знак на солидарност с тези, които се борят срещу расизма.

"Знаете ли, за голямо съжаление, през 21-ви век цветнокожите хора са третирани, все едно че са прокажени", каза един от участниците в митинга, 26-годишният ганаец Абдул Насир, който учи в италианската столица магистратура по бизнес мениджмънт. Той заяви, че понякога усеща расистко отношение към себе си, в частност когато се вози в метрото.

Допреди около 25 години миграцията на цветнокожи хора към Италия, включително от Субсахарска Африка, беше сравнително слаба и затова там все още не е израснала голяма група първо поколение хора с подобен произход, отбелязва Асошиейтед прес.

Шумният, но мирен митинг имаше много организатори, включително италианската протестна група "Сардините", женско сдружение, организация на живеещи в Италия американци, организация, наричаща се "Нери Италиани" ("Чернокожи италианци"), както и 25-годишният студент от Рим Денизе Берхане. Помолен да коментира от телевизия Скай Ти Джи 24 дали в Италия има проблем с расизма, Берхане отговори, че "щом всички тези хора са излезли (да демонстрират), значи в страната има някои проблеми".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай