Минута мълчание за 74 000-те жертви в Нагасаки

По време на церемонията за 75-годишнината от атомната бомбардировка кметът на Нагасаки Томихиса Тау призова световните лидери да забранят ядреното оръжие

Минута мълчание за 74 000-те жертви в Нагасаки | StandartNews.com

Япония отбеляза 75-годишнината от ядрената атака на САЩ в южния пристанищен град Нагасаки. Минута мълчание точно в 1:02 ч. местно време отбеляза момента, в който бомбата унищожи града, пише "Дойче веле".

Атаката срещу Нагасаки е само три дни след като САЩ извършиха първата в света атомна бомбардировка в Хирошима.

Бомбата, която удари Нагасаки, известна като "Дебелия човек", унищожи по-голямата част от града и уби десетки хиляди хора за един миг. Приблизително 74 000 души загинаха от удара и последствията от него до края на 1945 г.

Много оцелели развиват рак и други болести заради радиоактивния прах, който покрива града. По-късно те са изправени пред дискриминация заради деформациите на телата си и здравословни проблеми.

Шест дни след унищожението на Нагасаки от САЩ, Япония се предава, като официално приключва Втората световна война.

Приблизително 214 000 души загиват от двете бомбардировки - единствените ядрени атаки в света до края на 1945 г.

По време на церемонията кметът на Нагасаки Томихиса Тау призова световните лидери да забранят ядреното оръжие, като правителството на Япония също подпише Договора. По думите му, заплахата от използване на ядрените оръжия нараства повече от всякога.

Премиерът Шиндзо Абе, който също участва в церемонията, разкритикува договора като нереалистичен и напомни, че нито една от ядрените държави не се е присъединила към него и че той няма широка подкрепа дори сред неядрените държави. По думите му договорът е бил приет, без да се вземе предвид "реалността на тежките предизвикателства към националната сигурност". Абе отбеляза също така, че Япония е изправена пред заплахите от развитие и модернизиране на ядрени оръжия "от съседни страни в региона", пише АП.

Оцелелите от атомната бомба "вярват, че светът трябва да премахне ядрените оръжия, защото никога не искаме по-младите поколения да преживеят същото", заяви 88-годишният Теруми Танака, който е едва 13-годишен по време на бомбардировката в Нагасаки.

Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, деветте ядрено-въоръжени държави - Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ - заедно имат приблизително 13 400 ядрени бойни глави в началото на 2020 г.

Тази година Нагасаки потвърди още 4006 смъртни случая на оцелелите, което доведе броя на смъртните случаи на хора, признати за жертви, до 185 982 души. Хирошима е регистрирала общо 324 129 такива смъртни случая.

"Сред ядрените държави и страните под ядрения чадър се чуха гласове, че е рано за такъв договор. Това не е така. Намаляването на ядрените оръжия вече се забавя твърде много", каза кметът Тау.

Докато Токио се отказва от притежание или производство ядрени оръжия, като американски съюзник Япония е домакин на 50 000 американски войници и е защитена от американския ядрен чадър, пише "Блумбърг".

"Не е останало много време за нас, оцелелите", коментира 89-годишният Шигеми Фукабори. Той е 14-годишен, мобилизиран да работи в корабостроителница, когато е ударен Нагасаки. "Решен съм да продължа да разказвам моята история, така че Нагасаки да бъде последното място на Земята, претърпяло атомна атака."

Фукабори, който за един миг губи четирима братя и сестри, заяви, че никога не забравя купчината овъглени тела и тежко ранените, отчаяно молещи за помощ и вода, докато се втурва към къщата си в задната част на катедралата Ураками, която също е почти унищожен.

"Не искаме никой никога да му се налага да преживява това", каза той.

"Нагасаки носи отговорност като свидетел на катастрофалните резултати, които човечеството причинява с ядреното си оръжие", допълва Фукабори в речта си на церемонията, представяйки оцелелите от Нагасаки. "Надявам се колкото се може повече хора да се присъединят към нас, особено младите поколения..."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай