Министърка бави самолет, хвърля оставка

Никой не бива да се ползва с привилегии, заяви шефката на екологията в Мексико Хосефа Гонсалес-Бланко Ортис-Мена

Министърка бави самолет, хвърля оставка | StandartNews.com

Мексиканска министърка се поттегли от поста си, защото заради нея пътнически самолет излетя със закъснение и на хората бе причинено неудобство.  Повод за решението на  Хосефа Гонсалес-Бланко Ортис-Мена стана избухналият в петък скандал около полета на авиокомпания "Аеромехико" от столицата за град Мехикали, предаде ТАСС. Министърката на околната среда и природните ресурси в кабинета на новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор закъснявала за полета и излитането му било забавено с почти 40 минути уж по разпореждане на президента.

Министърката подаде оставка,  съобщи Ройтерс. Президентската канцелария обясни, че Хосефа Гонсалес-Бланко Ортис-Мена е напуснала само поста си. А президентът Лопес Обрадор заяви в реч вчера следобед, че е приел оставката.

В писмото си, публикувано от канцеларията на президента, министърката обяснява, че в началото на работно пътуване в петък е станала причина за закъснението, създавайки неудобство за пътниците и екипажа.

"Няма оправдание. Истинската трансформация на Мексико изисква пълно спазване на ценностите на равенство и справедливост. Никой не бива да се ползва с привилегии, а облагите за един човек, дори ако изпълнява задълженията си, не може да стои над благополучието на мнозинството", пише министърката. Тя специално посочва, че не е имало заповед на президента за забавяне на полета и че отговорността за случилото се е единствено нейна.
Откакто президентът Лопес Обрадор пое поста през декември, той пътува с редовните полети на гражданската авиация, след като по време на предизборната кампания обеща да продаде луксозния самолет на предшественика си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай