Милиони рози падат в жертва на коронавируса

Руските оранжерийни предприятия са принудени да унищожават милиони рози всеки ден

Милиони рози падат в жертва на коронавируса | StandartNews.com

Заради коронавирусната епидемия и по-малкото търсене руските оранжерийни предприятия са принудени да унищожават милиони рози всеки ден. Това съобщи за Lenta.ru президентът на Асоциацията "Оранжерии на Русия" Алексей Ситников.

Според организацията в страната има общо 167 хектара модерни оранжерии. От всеки хектар на ден производителите средно събират 7 хиляди рози, които не могат да бъдат продадени. Така компаниите годишно унищожават около 1,2 милиона рози.

Ситников отбеляза, че поради пандемията приходите на компаниите на практика са намалени до нула, докато разходите остават същите. Според него спецификата на производството на цветя е такава, че това е непрекъснат процес. Растенията трябва постоянно да се поливат, торят и да се подрязват.

Асоциацията призова за включване на цветарските предприятия в списъка на тези, които се нуждаят от държавна подкрепа.

По-рано най-големите руски бизнес асоциации се обърнаха към правителството с предложение за мерки за борба с кризата, причинена от разпространението на коронавируса. По-специално те поискаха възстановяване на до 30 процента от парите, които компаниите вече са внесли като вноски за застраховка срещу злополука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай