Милиони евро намерени в бившия президент на Судан

Народните протести не отшумяват

Милиони евро намерени в бившия президент на Судан | StandartNews.com

Заведени са му дела за корупция

Милиони евро и няколко милиарди в местна суданска валута бяха открити от следователи от военната прокуратура, които претърсиха къщата, където живее бившият судански президент Омар ал-Башир, според вестник Ар-Рай ал-Ам.

Съобщава се, че по време на претърсването са иззети 6 милиона евро, 351 хиляди долара, както и пет милиарда судански паунда (около 105 милиона долара). По-късно те били занесени в Централната банка на страната. Вече са заведени и дела за корупционни престъпления.

Военният преврат се състоя в Судан на 11 април на фона на четиримесечните народни протести. Президентът Омар ал-Башир беше отстранен от власт и по-късно затворен, както и някои членове на неговото семейство и високопоставени служители. Властите поеха преходния военен съвет, сформиран от армията, която възнамерява в рамките на две години да предаде ръководството на страната в ръцете на избраните власти. Въпреки това народните протести, въпреки обещанията на военните, не отшумяват. Протестиращите изискват незабавно създаване на граждански управителен орган и прехвърлянето на всички правомощия върху него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай