Милано - празни магазини, пълна паника

Северна Италия опустоша, карантина до 2-ри март

Милано - празни магазини, пълна паника | StandartNews.com

 

Призрачни улици, затворени катедрали, изпразнени магазини, пусти кафенета. Това са част от хилядите снимки, които хората от Северна Италия пускат във Фейсбук профилите си след паниката от петте смъртни случаи на коронавируса.

Най-страшно е в областите Ломбардия, Венето, Пиемонте, Фриули и Емилия-Романя, които са най-засегнати от вируса към момента. Властите там обявиха, че затварят обществените сгради до 2- ри март и препоръчват на хората да избягват публичните места, включително и болниците, а да викат за прегледи лекарите по къщите.

Хранителните магазините в Милано са опустошени след нощното пазаруване снощи, когато паниката обхвана града и всички се юрнаха да пазаруват.
Виждала съм подобно нещо само преди Коледа, но тогава хората бяха спокойни. Сега пълнят количките до горе с макарони, консерви, меса и кафе, разказва 55-годишния  Джакомо.

На опашките се чакаше с часове, а хората буквално изхвърляха от магазините всеки с остра кашлица. По улиците притичваха хора, опаковани в шалове, защото маските отдавна свършиха и само късметлии успяват все още да си ги набавят.

В понеделник сутринта Милано бе полупразен, предприятията не работят, голямата катедрала е затворена, а туристите се изпариха. В кафенета се говори само за това колко нови смъртни случаи има, казва Джакомо.

32-годишната Кристиана пък разказа пред Риа новости, че не успяла да си купи в неделя продукти и решила да си поръча по телефона, както правила всяка седмица. Този път й отговорили, че доставката може да отнеме дни.   

По информация на местните медии, аналогична е ситуацията в цяла северна Италия.

Президентът на Ломбардия Атилио Фонтана призова съгражданите си да не изпадат в паника в специално оръщение по най-популярното радио Rtl.

Нека живеем живота, както сме го водили досега, каза той и обяви, че независимо от опосканите магазини, ще има нови доставки, така че да няма дефицит на продукти.

Броят на заразените в Италия е над 220, расте и тозе на починалите и на тези в критично състояние.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай