Мицкоски проговори за удара от Брюксел, оплаква съдбата на Северна Македония

Ние сме единственият случай, в който двустранни договори са условия в преговорната рамка

Мицкоски проговори за удара от Брюксел, оплаква съдбата на Северна Македония | StandartNews.com

Като лошо послание към гражданите на Република Северна Македония (РСМ) определи премиерът Християн Мицкоски решението на постоянните представители в Европейския съюз, че Албания продължава преговорите с отваряне на преговорните глави и пътят ѝ с РСМ по отношение на евроинтеграцията се разделя.

След посещението си във Фонда за здравно осигуряване Мицкоски заяви пред медиите, че още по време на посещението му в Брюксел „това беше казано”, но по пътя си към ЕС държавата е направила „много неща, които никой друг не е правил и които нямат нищо общо с критериите от Копенхаген”.

„Ние сме единственият случай, в който двустранни договори са условия в преговорната рамка. Съжалявам, че предишното правителство прие всичко и докато ограбваше собствения си народ, развяваше европейското знаме. Споделям впечатлението на огромното мнозинство македонски граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции. За мен това е диктат. Ако това е условието (Северна) Македония да продължи да преговаря, не благодаря. Това не са европейските ценности, в които моето поколение се влюби”, заяви Мицкоски.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Голям удар за Скопие! Брюксел попари Северна Македония

Според него по отношение на Северна Македония се прилагат двойни стандарти, докато той е предложил да се разговаря „колкото е необходимо”, за да бъде намерено решение, което сега липсва. 

„И ако казваме, че договорите трябва да се изпълняват, в Договора за приятелство и добросъседство (с България) не е записано, че трябва да включим българите в конституцията. Толкова ли е трудно да се приеме нашето предложение и да влязат в сила тези конституционни промени, когато българският парламент ратифицира протокола за присъединяването ни към ЕС. Очевидно е, че някой няма честни намерения”, заяви Мицкоски, който пожела успех на Албания в преговорите и заяви, че "може би един ден" пътищата им ще се срещнат "някъде по траекторията на евроинтгеграцията".

В отговор на въпрос дали очаква дестабилизация в страната, Мицкоски заяви, че „може да има опити, но и да не бъдем разделени (с Албания) такива опити може да има. Ако някой се опита да дестабилизира страна членка на НАТО, ще отговорим както се полага на една държава”. А на въпрос как Северна Македония ще продължи, отговори, че „с много работа”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай