Мерцедес измъчи Мей преди срещата с Меркел

Британският премиер получила отказ за предоговаряне на условията за Брекзит

Мерцедес измъчи Мей преди срещата с Меркел | StandartNews.com

Европейската обиколка на британската премиерка Тереза Мей в опит да предоговори условията на Брекзит беше съпроводена от серия конфузи.  Мей се срещна първо с холандския премиер Марк Рюте, а по-късно пристигна в Германия за разговор с канцлера Ангела Меркел. Тя пристигна с лимузина за срещата в Берлин, но се оказа, че не може да слезе от нея. Пред сградата на Федералното канцлерствто Меркел беше излязла да посрещне своята гостенка на червения килим, но се разигра комична ситуация.

Асистентката на Мей не успя да отвори задната врата на служебния "Мерцедес", а задачата се оказа непосилна и за телохранителя. След кратко суетене британската премиерка все пак успя да излезе от колата и с широка усмивка се здрависа със своя домакин. В. "Индипендънт" обаче не пропусна удобната възможност да демонстрира английското чувство за хумор. "Тереза Мей се мъчи с още един изход... да се измъкне от колата си в Берлин", написа британското издание към публикацията по темата във "Фейсбук".

Обиколката на британската премиерка започна ден след като тя отмени насроченото за вторник гласуване на сделката за Брекзит в Камарата на общините.

Британската премиерка тръгна спешно да търси допълнителни уверения от главните европейски лидери относно най-спорната точка от проектоспоразумението с Брюксел за Брекзит - предпазния механизъм, който да гарантира, че границата на Великобритания с Република Ирландия ще запази сегашния си отворен режим. Именно по този въпрос Мей срещна най-остри критики при обсъждането на споразумението в Камарата на общините. Това я изправи пред риск от тежко поражение и я принуди да отложи гласуването в опит да добави към споразумението юридически обвързващи гаранции, че този механизъм няма да продължи постоянно, за което настояха повечето депутати в парламента.
Меркел и Мей не направиха изявления преди началото на срещата, а не са планирани никакви изявления, нито пресконференция и след нея. Агенция ДПА цитира източници, които са присъствали на срещата, според които Меркел казала на премиерката, че "няма да има повече никакви предоговаряния" на споразумението за Брекзит. Въпреки това канцлерката изразила оптимизъм, че то ще успее да мине през британския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай