Меркел разкри колко страшна ще е COVID зимата

Трябва да очакваме, че втората вълна ще бъде по-тежка, каза канцлерката

Меркел разкри колко страшна ще е COVID зимата | StandartNews.com

Кризата с коронавируса остава тежка въпреки последните позитивни новини относно разработването на ваксина срещу COVID-19, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя добави, че германското правителство ще трябва да се справя с втората вълна на пандемията през цялата настъпваща зима и отново потвърди предишно свое послание, че обществеността трябва да се подготви за "тежка зима".

"Както е бил случаят с испанския грип преди век, сега също трябва да очакваме, че втората вълна ще бъде по-тежка", предупреди Меркел по време на видеоконференция с правителствения съвет от икономическите съветници, съобщава Ройтерс.

По-рано този месец германското правителство правителство въведе едномесечен частичен локдаун, за да ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса.

Въпреки наложения от 2-ри ноември насам частичен локдаун, Германия регистрира през последния ден 18 487 новозаразени с коронавирус и 261 смъртни случая, съобщи Институтът за инфекциозни болести "Робърт Кох".

Германското правителство посочи, че спешният едномесечен локдаун, който включва затваряне на ресторанти, фитнес зали и театри, е бил необходим, за да се обърне скокът в случаите на коронавирус, който рискува да затрудни сериозно болниците.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че броят на ежедневните инфекции все още не е спаднал достатъчно, за да изглади кривата на заболеваемост. "Числата се увеличават, но не толкова силно," каза той пред германската телевизия RTL. "Това е обнадеждаващо, но не е достатъчно".

Въпреки че броят на потвърдените ежедневно нови инфекции остава под 20 000 в продължение на четири поредни дни, броят на смъртните случаи в Германия нараства и болниците отчитат по-висока заетост в интензивното лечение, допълни Шпан.

"Определено виждаме признаци на промяна, но все още не можем да говорим за обрат на тенденцията", каза той, добавяйки, че броят на смъртните случаи и пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, ще спаднат, само ако броят на новите инфекции спадне значително.

За разлика от първата национална карантина по-рано тази година, сега Германия държи отворени училищата и детските градини, за да могат родителите да отидат на работа и да ограничат щетите за икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай