Меркел спуска пълна карантина преди Коледа

В страната от шест седмици е в сила частична карантина

Меркел спуска пълна карантина преди Коледа | StandartNews.com

Властите в Германия ще трябва да наложат още по-строги ограничения заради коронавируса преди Коледа, за да се овладее епидемията, заявиха днес министри и регионални лидери, цитирани от Ройтерс.

В страната от шест седмици е в сила частична карантина. Някои провинции вече наложиха по-строги ограничения, а все повече регионални лидери подкрепят национална карантина, в момент, когато дневният брой заразявания и смъртни случаи поставя нови рекорди.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че Германия има нужда от строга карантина преди Коледа, ако иска да забави разпространението на вируса.

Министрите на здравеопазването и на икономиката също призоваха за удължаване на наложените мерки.

"Това ще доведе до затваряне, което в много отношения ще наподобява положението в началото на годината", каза министърът на икономиката Петер Алтмайер на виртуална пресконференция.

Армин Лашет, премиерът на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, призова за национални ограничения "възможно най-скоро" и заяви, че регионалните лидери би трябвало да се срещнат с федералната канцлерка Ангела Меркел за договаряне на мерките този уикенд. "Не можем да чакаме до Коледа. Трябва да действаме бързо", каза той на пресконференция.

Правителствена говорителка заяви, че няма определена дата за нова среща с регионалните лидери, но че Меркел е отворена за по-нататъшни срещи.

Баден-Вюртемберг стана поредната германска провинция, която реши да въведе нощен полицейски час. От утре в нея ще бъде забранено да се излиза навън между 20 и 5 ч., освен за работа и по други важни причини, а хората ще бъдат насърчени да си стоят вкъщи и през деня, каза провинциалният премиер Винфрид Кречман.

От сряда в Бавария е позволено да се излиза от вкъщи само по важни причини, а Берлин иска да затвори магазините и да удължи коледната ваканция на училищата.

По данни на Института за заразни болести "Роберт Кох" за последното денонощие в Германия са регистрирани почти 30 000 нови заразявания и близо 600 смъртни случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай