Меркел предупреди: Ковид не е приключил

Лидерите на Германия и Франция призоваха за бдителност

Меркел предупреди: Ковид не е приключил | StandartNews.com

Лидерите на Германия и Франция призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на вариант на коронавируса, накарал Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки в Англия, предаде Асошиейтед прес.

Канцлерът Ангела Меркел заяви пред репортери в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега е да е много ниска, "агресивният" делта вариант може да доведе до ново повишение на случаите на заразяване.

"Не можем да се прeструваме, че коронавирусът е приключил. Дори в една такава топла лятна вечер да витае усещане, че всичко е приключило, от примера с Лисабон се вижда, че нещата много бързо могат да се променят", заяви тя. "Затова смятам, че трябва да бъдем внимателни, за да имаме лято с много свободи, но все още не всички свободи."

В четвъртък португалските власти забраниха пътуванията във и извън района на столицата през следващите уикенди заради рязко повишение на случаите на заразяване с делта варианта. По-рано през седмицата британският премиер Борис Джонсън отложи отмяната на ограниченията за социалните контакти с четири седмици, тъй като правителството отчете хиляди новопотвърдени случаи на заразяване, предимно с делта варианта.

На въпрос за пътуванията, свързани с футболния турнир Евро 2020, Меркел каза, че е било хубаво да се видят отново хиляди фенове по трибуните на скорошния мач Германия-Франция в Мюнхен.

"Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация", каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите. Меркел каза това преди работна вечеря с Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.

Сред водещите послания след двустранната среща между лидерите на Германия и Франция беше и това, че Европа трябва да продължи да води диалог с Русия, независимо от трудностите. Канцлерът на Германия нарече Русия "голямото предизвикателство" пред Европа, но добави, че няма друг вариант, освен диалогът със съседите на Европейския съюз да продължи.

Брюксел и отделните страни на Стария континент имат големи различия с Москва по редица въпроси, като анексирането на Крим и поддържането на режима в Сирия. Но Меркел даде за пример американския президент Джо Байдън, който заложи на диалога с Русия, въпреки съперничеството в редица области.

Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант, и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията - нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен пандемията на срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени и външнополитически въпроси като отношенията на съюза с Русия и Турция, както и бъдещето на общата политика в отбраната и сигурността. Макрон приветства ангажимента на американския президент Джо Байдън към НАТО.

"Смятам, че успяхме да затвърдим представата, че европейската отбрана и стратегическата автономност на ЕС не са алтернатива на трансатлантическата организация, а солидна част от нея", каза френският президент за скорошните срещи с Байдън в рамките на Г-7 и НАТО.

Меркел се съгласи: "Всички можем да се радваме, че Байдън отново създаде атмосфера на сътрудничество, в която, разбира се, всеки си има своята роля. Но виждам безусловна необходимост - а това е нещо, което вярвам, че Съединените щати очакват - да действаме последователно, да кажем кои области на работа можем да поемем и какъв принос можем да направим", каза Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай