Меркел към Путин: Ало! Да поговорим за Украйна

Президентът Путин подчертал, че под различни предлози украинската страна отказва да изпълни някои условия

Меркел към Путин: Ало! Да поговорим за Украйна | StandartNews.com

В телефонен разговор руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са се обявили за стриктно спазване на минските споразумения, постигнати на срещите на високо равнище на „нормандския формат“. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, като уточниха, че разговорът е бил по инициатива на Меркел.

Става дума преди всичко за изпълнението на „формулата на Щайнмайер“ и за изтеглянето на войските и военната техника от линията на съприкосновение в района на селищата Золотое и Петровское.

Президентът Путин подчертал, че под различни предлози украинската страна отказва да изпълни второто условие.

Предложението на бившия германски външен министър и настоящ президент Франк-Валтер Щайнмайер предвижда произвеждането на избори в отделни райони на Донецка и Луганска област и временното влизане в сила на Закон за особения им статут в деня на вота.

Ако изборите бъдат признати за честни и свободни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, то законът трябва да започне да действа на постоянна основа.

Руската страна е изтъкнала, че следващата среща на „нормандската четворка“ трябва да бъде внимателно подготвена и да се увенчае с конкретни резултати.

Путин и Меркел са обсъдили също така ситуацията в Сирия и в Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай