Меркел изплака мъката си по поразения Берлин

30-40% от населението са уязвими, също хора от третата възраст и хора с болести

Меркел изплака мъката си по поразения Берлин | StandartNews.com

Изключително сериозно продължава да бъде положението в Германия с разразилата се коронавирусна пандемия, въпреки че броят на заразените не нараства толкова бързо, обяви днес канцлерката Ангела Меркел. Изявлението й дойде след като федералните и провинциалните власти решиха да отложат за 25 ноември вземането на решение дали да се удължи срокът на ограничителните мерки, предаде Ройтерс.

Меркел заяви, че би предпочела на вчерашното заседание с ръководителите на провинциите да е било взето решение за по-строги мерки и каза, че е много обезпокоена от безконтролното разпространение на вируса на някои места, включително в столицата Берлин. "Броят на заразените вече не нараства експоненциално, но продължава да е твърде висок. Затова трябва да ограничим контактите", заяви Меркел.

Германия днес обяви нови 14 419 заразени с коронавируса, с което общият им брой става 815 746.

За последното денонощие има и нови 267 починали, като общият им брой става 12 814, сочат данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Преди седмица новозаразените са били повече - 15 332, но пък смъртните случаи са били по-малко - 154.

Меркел каза, че 30-40 процента от германското население са уязвими, включително хора от третата възраст и хора със здравословни проблеми.

На 2 ноември Германия въведе едномесечна "лека карантина", за да ограничи втората вълна на новия коронавирус. Баровете и ресторантите са затворени, но училищата и магазините работят.

Меркел повтори, че показателите за заразяване трябва да спаднат под 50 души на 100 000 за седемдневен период, преди да се мисли за сериозно облекчаване на мерките. В момента този показател е 141 на 100 000 души по данни на института "Роберт Кох".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай