Мегапротест в Русия. Не искат Путин!

Хиляди хора излязоха днес по улиците на руския далекоизточен град Хабаровск

Мегапротест в Русия. Не искат Путин! | StandartNews.com

Хиляди хора излязоха днес по улиците на руския далекоизточен град Хабаровск, за да протестират за четвърти пореден уикенд срещу начина, по който президентът Владимир Путин се справя с местна политическа криза, предаде Ройтерс.

Скрити под чадъри заради спорадичния, но силен дъжд, протестиращите скандираха "Свобода!" и "Тук сме по собствена воля".

На един от транспарантите пишеше "Русия без Путин" и "Путин, оставка!" Мнозина носеха плакати, с които изразяваха солидарност с арестувания местен губернатор Сергей Фургал, на които пишеше "Аз съм/ние сме Сергей Фургал". Някои протестиращи бяха с маски за лице със същия лозунг.

Според местната власт в града демонстрантите са били около 3500. Някои местни медии оценяват броя им на около 10 000 и повече, но отбелязват, че множеството е било по-малко от преди седмица.

Жителите на Хабаровск, град на 6110 км и седем часови зони от Москва, са недоволни от задържането на 9 юли на Фургал, популярния местен губернатор. Той беше арестуван по обвинения в убийство, които той отрича.

Неговото задържане, което според привържениците му е политически мотивирано, предизвика продължаващи от седмици протести, създали главоболия на Кремъл, който се опитва да се справи с резкия спад на реалните доходи заради кризата с COVID-19 и да държи недоволството под похлупак, докато икономиката е затворена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай