Медийна война убила генерал Касем Солеймани

В Иран се чудят какво да правят след ескалацията на напрежението

Медийна война убила генерал Касем Солеймани | StandartNews.com

Иранският генерал Касем Солеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Иранският генерал си помисли, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика. Солеймани беше конструкторът на войната в Сирия, обясни арабистът проф. Владимир Чуков пред бТВ.

Експертът изтъкна, че след вчерашната пресконференция на американския държавен глава Доналд Тръмп е станало ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати.

Чуков смята, че настроенията в Иран са разнопосочни – от една страна духовният водач Аятолах Али Хаменей и неговите близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рохани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

„Очевидно в Иран се чудят какво да правят. Трябва да се отбележи, че Солеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитваха лична нетърпимост един към друг“, допълни арабистът.

По думите на Чуков Иран са направили крачка назад с оглед на вътрешното настроение и опозиция в лицето на външния министър.

В същото време не искат да рискуват присъствието си в ръководната роля, която формира Али Хаменей, обясни още той.

„Миналата година Мохамед Зариф си подаде оставката, защото Сулеймани буквално взе Башар Асад и го заведе на посещение в Техеран и всички разбраха за това от медиите. Именно иранският генерал създаде всички „проксита“ извън неговата страна“, подчерта Чуков.

Освен това експертът обясни, че „разкрачената“ ситуация в Близкия изток продължава заради позицията на Европа, която стои зад ядреното споразумение и дори е създала механизъм да компенсира иранците.

По думите му при евентуален военен конфликт между САЩ и Иран е ясно какъв ще е изходът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай