Майк Помпейо: САЩ очакват избора на България за изтребители

Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител

Майк Помпейо: САЩ очакват избора на България за изтребители | StandartNews.com

Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, публикуван на сайта на ведомството.  

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар Джон Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ.  

В изявлението му се посочва, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО и са инвестирали над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево". Изтъква се също, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай