Майк Помпео кацна на 90 км от България

Помпео ще се включи в усилията за намаляване на напрежението между Гърция и Турция

Майк Помпео кацна на 90 км от България | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна в Солун и се очаква да се срещне с гръцкия си колега Никос Дендиас, съобщават вестник "Катимерини" и агенция Асошиейтед прес.

По време на визитата си в Гърция - втора за по-малко от година, се очаква Помпейо да се фокусира върху задълбочаването на двустранното военно сътрудничество и гръцките планове за покупки за нуждите на отбраната, както и да направи оценка на напрежението с Турция и развитието на събитията в източно Средиземно море.

Често напрегнатите отношения между Гърция и Турция се влошиха рязко тази година, заради спор за морските граници и правата за експлоатация на енергийни залежи в Източното Средиземноморие. Драматичната ескалация на напрежение доведе до опасения от война между двете страни членки на НАТО, посочва Асошиейтед прес. Турция изпрати изследователски кораб, придружен от военни плавателни съдове, за сеизмични проучвания в зона, за която Гърция твърди, че е част от нейния континентален шелф. Атина изпрати свои военни кораби в района, припомня агенцията.

Страните членки на ЕС предстои да обсъдят налагане на санкции на Турция заради действията й, посочва АП.

В изявление, което оповести във връзка с визитата на Помпейо в Гърция, Държавният департамент на САЩ заяви, че Гърция е важен партньор, с който САЩ споделят основни стратегически цели. САЩ смятат Гърция за стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и Западните Балкани и жизненоважен партньор за укрепването на сигурността и просперитета в региона, се казва в изявлението. Ние сме ангажирани да подкрепяме сигурността в Гърция, просперитета и демокрацията, се казва в него.

Часове преди да отпътува към Гърция, Помпейо обсъди намаляването на напрежението в източно Средиземно море с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Помпейо написа в Туитър, че е разговарял със Столтенберг и е подчертал важността от единство в НАТО.

На фона на напрежението Гърция обяви предстоящи големи покупки за нуждите на армията, включително изтребители от Франция, както и военни кораби, хеликоптери и оръжейни системи, отбелязва АП.

Майк Помпейо е първият американски държавен секретар, който посещава втория по големина гръцки град Солун. Това ще бъде първата спирка от петдневната му европейска обиколка, включваща още визити в Италия, Ватикана и Хърватия.

Мерките за сигурност в Солун са затегнати, а мястото на срещата на Помпейо с гръцкия му колега Дендиас бе променено от съображения за сигурност, съобщиха властите. Тази вечер в Солун е планиран протест срещу визитата, информира АП.

По време на посещението в Солун Майк Помпейо ще подпише двустранно споразумение в сферата на науката и технологиите, и ще се срещне с бизнес лидери от енергийния сектор за разговори относно важността на диверсификацията на енергийните ресурси и инфраструктурните проекти в Гърция. Помпейо ще се присъедини и към местната еврейска общност в отбелязването на празника Йом Кипур.

По-късно днес американският държавен секретар ще отпътува към остров Крит, за да посети военноморската база в Суда и ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай