Мароко отхвърли спорно решение на Съда на ЕС за земеделието и риболова

Мароко не е страна по този случай, който засяга Европейския съюз от една страна и подкрепяния от Алжир фронт „Полисарио“ от друга

Мароко отхвърли спорно решение на Съда на ЕС за земеделието и риболова | StandartNews.com

Кралство Мароко не се счита по никакъв начин засегнато от решението на Съда на Европейския съюз относно споразуменията за земеделие и рибарство. Това се казва в изявление на министерството на външните работи, африканското сътрудничество и мароканските емигранти в Рабат, в което се подчертава още, че Кралството не е участвало в нито една фаза на съдебното производството.

„Мароко не е страна по този случай, който засяга Европейския съюз от една страна и подкрепяния от Алжир фронт „Полисарио“ от друга. Мароко не взе участие в нито една от процедурните фази и следователно не се счита за засегнато по никакъв начин от решението“, се казва в съобщението на министерството.

Въпреки това „съдържанието на това решение демонстрира очевидни правни грешки и подозрителни фактически несъответствия“, продължава същият източник, добавяйки, че „това означава, в най-добрия случай, пълно непознаване на реалностите по темата, ако не и крещяща политическа пристрастност“.

По-нататък министерството твърди, че „Съдът дори си е позволил да заеме мястото на компетентните органи на ООН, в противоречие с техните утвърдени позиции и подходи“. Нещо повече, британският Върховен съд, по напълно подобен случай, показа повече проницателност, безпристрастност и правно умение.

Според прессъобщението „Мароко изисква от Съвета на ЕС, Европейската комисия и държавите-членки на ЕС да предприемат необходимите мерки за спазване на международните им ангажименти, запазване на постиженията на партньорството и предоставяне на Кралството на правната сигурност, с която то легитимно се ползва като партньор на ЕС по стратегически въпроси“.

В този контекст, заключава същият източник, „Мароко повтаря постоянната си позиция да не се присъединява към нито едно споразумение или правен инструмент, които не зачитат неговата териториална цялост и национално единство.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай