Марио Драги се закле, ще спасява Италия

Той положи днес клетва като министър-председател на Италия

Марио Драги се закле, ще спасява Италия | StandartNews.com

Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана начело на правителство на националното единство, призвано да се справи с кризата с коронавируса и икономическия спад, предаде Ройтерс.

Всички основни италиански партии без една - крайнодясната "Италиански братя", застанаха зад него.

Сега много неща ще зависят от способностите на Драги - или Супер Марио, както е неговият прякор заради ролята му в спасяване на еврозоната през 2012 г. в разгара на дълговата криза.

Ако успее, Драги вероятно ще укрепи цялата еврозона, която отдавна е разтревожена от дългогодишните икономически проблеми на Италия.

Италианският президент Серджо Матарела възложи на Драги да състави кабинет, след като предишното коалиционно правителство се разпадна заради партийни дрязги. Вчера Драги представи 23-членния си кабинет, който включва осем жени и осем технократи.

Луиджи Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на промишлеността. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

Някои ключови постове обаче ще бъдат заети от технократи като Даниеле Франко, генерален директор на италианската централна банка, който беше предложен за министър на икономиката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай