Мамчето на Германия

Гримът и гардеробът й са скучни, готви на приятелите си картофена супа

Мамчето на Германия | StandartNews.com
  • Ангела Меркел няма харизма и ораторски умения, но е сред най-харесваните политици
  • Гримът и гардеробът й са скучни, готви на приятелите си картофена супа

 

Ангела Меркел много пъти е оглавявала класациите за най-влиятелните жени в света. В Германия тя е най-популярният политик през последните 16 години. Отличава се с това, което мнозина биха сметнали за недостатък - скромността, проявяваща се в дискретен външен вид, скучен грим и семпъл гардероб. Въпреки високата заплата на германския канцлер, тя живее в малък апартамент и сама ходи на пазар. За начина на живот на Ангела Меркел разказва "Lenta.ru".

 

 

Дом номер 6

Ангела Меркел живее близо до работата си - офиса на федералния канцлер в Берлин - в обикновен апартамент в пететажна сграда на улица Ам Купферграбен N 6 на брега на река Шпрее.

Пред сградата постоянно се движат трамваи. Меркел се настанява тук още преди да оглави германското правителство.Предшественикът на Ангела - Герхард Шрьодер, живееше в дом от 200 квадратни метра. Меркел реши да остане в апартамента си в Берлин и това предизвика възхищение и уважение сред германците.Всеки ден полицаи дежурят близо до къщата на Меркел, но пред нея никога не се вдигат бариери, нито улицата се затваря. На звънеца на входната врата има табела с името на професор Йоахим Зауер - съпруг на канцлера.От съображения за сигурност е забранено да се снима, а преди 10 г. канцлерът отказа  фасадата да бъде скрита в Google Street View. "Защо? Всички вече знаят къде живея", каза тя.В квартала край къщата с пясъчен цвят и дървени прозорци, където канцлерът и съпругът й живеят на четвъртия етаж, има ресторанти, сувенирни магазини и супермаркет. Местните журналисти и блогъри многократно са провеждали разследвания, опитвайки се да намерят недвижими имоти в допълнение към апартамента в Берлин на Меркел и съпруга й - в края на краищата доходите позволяват на канцлерът да придобие скъпи жилища. Според германските медии Меркел печели около 300 хиляди евро годишно. Но тя никога не е проявявала склонност към лукса.Има само лятна вила. Малката селска къща се намира на 100 км от Берлин, в село Хохенвалд близо до град Темплин. Съпрузите обикновено идват тук за уикенда. Няма високи огради, нито охрана. Наблизо няма кафенета или магазини. Развлечения - живописна природа, чист въздух, разходки в гората и плуване в езерата. Меркел обича да гощава гостите със собствени ястия от зеленчуци, които е отгледала в градината си. В обкръжението й казват, че тя се справя особено добре с ябълков пай и картофена супа.

Съветски навици

Канцлерът обича сама да пазарува, но наблизо винаги дежурят няколко телохранители. В мрежата неведнъж се появяват снимки, на които политикът минава през обикновен супермаркет с количка за хранителни стоки и купува извара, зеленчуци, плодове, сладкиши.Веднъж Меркел призна, че по времето на ГДР е имала съветски навици. Поради факта, че дълго време е живяла в условия на дефицит, тя не може да се отърве от желанието да купи някои неща веднага щом ги види, дори и да не се нуждае от тях в момента. Вместо обичайното за мнозина кафе, канцлерът пие ментов чай. В чантата освен мобилния си телефон тя носи очила, тетрадка с молив и компактна пудра. В младостта си Ангела е пушела по кутия цигари на ден, но след това се отказва от този навик.

Вместо луксозни курорти Ангела Меркел и съпругът й прекарват почивката си в скромен хотел в планината. Избират Южен Тирол, където двойна стая с полупансион струва около 200 евро на вечер. На разположение на гостите са гледките от балконите към най-високата планина Ортлер, сауна и плувен басейн.На почивка Меркел обикновено взима със себе си исторически книги - папараците неведнъж са я снимали да чете на балкона. Ангела обожава туризма: тръгва с шапка, карирана риза, раница на гърба. От 2013 г. тя носи една и съща риза и панталон за скандинавско ходене.

Лагерфелд критикува панталона й

Ангела Меркел никога не се е отличавала с оригинални идеи, не е била изключителен оратор.

 

 

Германците харесват чара й на обикновена германка, която кара евтин Volkswagen Golf, отглежда зеленчуци на вилата и готви добре. Затова в Германия я наричат Mutti ("мама"). Меркел многократно е участвала в кулинарни телевизионни предавания, където е споделяла тайните на приготвянето на любимите си ястия - руло от месо и картофена супа.Мнозина смятат, че Ангела няма лидерски качества, че е прекалено мека и незабележима. Но това не е така. Канцлерът не прави провокативни изявления, но винаги, когато участва в дебати, отговаря логично, иронично и доста сухо. Мнозина я критикуват за липсата на твърдост, поради това в немския език се появи глаголът merkeln - "да бъде нерешителен". В същото време германците я обичат като ефективен мениджър, който може да намери изход от всяка ситуация.В отговор на критиките към любимия канцлер в Германия бе пусната кукла Барби, подобна на Ангела: с гащеризон и червена коса, както и мека играчка Grumpy Cat - "Ядосана котка" с образа на Меркел.Политическите стратези стигнаха до извода, че нейният коз е незабележимият външен вид и липсата на харизма. Политикът не носи бижута, не използва парфюм. Обичайните й дрехи са официални костюми в различни цветове. Обикновено това са блейзери с три или четири копчета и панталони. В гардероба й има всички нюанси на зелено, синьо, жълто, лилаво. Тя не се страхува от ярки цветове - фуксия, наситено червено, ярко оранжево или розово в духа на Барби. Но в Германия не е обичайно да се обсъждат тоалетите на канцлера. Смята се, че тя е представител на деловия стил на обличане, предпочитан от мощни и независими жени на ръководни позиции. Гардеробът на Меркел показва, че тя е твърде заета с държавни дела, за да се разсейва от разглеждането на модни каталози и търсенето на нови тенденции.Веднъж известният моден дизайнер Карл Лагерфелд разкритикува широките панталони, които Ангела носеше на среща с бившия президент на САЩ Барак Обама. Канцлерът пренебрегна препоръките на дизайнера и след известно време отново се появи публично със същия панталон. Прическата на политика също остава непроменена: късата й прическа често е наричана гърне. Меркел обаче не е безразлична към косата си. Известният стилист Удо Валц е отговорен за дължината и цвета.

Кой командва в семейството

За първи път Ангела се омъжва още в университета. Бракът продължава 5 години, от него Меркел наследява фамилното си име. Съпрузите не са имали деца - тя никога не е имала. С Йоахим Зауер, втория си съпруг, Ангела се запознава в Академията на науките на ГДР през 80-те. Зауер е световноизвестен изследовател, в науката неговите заслуги са не по-малко от тези на съпругата му в политиката. Приятели на семейството твърдят, че Йоаким все още е основният в двойката им.Специалист по квантова химия и професор в университета Хумболт в Берлин, той предпочита да е в сянка: не придружава жена си по време на официални посещения и избягва тържества - Йоахим не се е появявал на нито едно от откриванията на жена си. Прави изключение само за културни събития и се надява скоро той и съпругата му да могат да прекарват повече време заедно.На 26 септември в Германия ще се проведат избори, след което ще стане известно кой ще бъде избран за новия германски канцлер. Ангела Меркел не само напуска поста шеф на германския кабинет на министрите, но и като цяло излиза от политиката.Германците я уважават заради факта, че тя постигна най-високия пост не заради своята красота и чар. Ангела никога не е била замесена в скандали, третираше позицията си като работа, властта - като инструмент, а не като привилегия. Печелейки достойни доходи като канцлер, тя поддържа скромния начин на живот през годините си на управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай